RSS

Argonaut


Bugün Jules Verne'den argonaut adlı hayvanı öğrendim, Kitapta öyle güzel betimlemiş ki, dayanamadım, işe gelir gelmez, ilk işim bu hayvana bakmak oldu:)

Jules Verne şöyle anlatıyor karşılaştığı bu "Hindistan denizlerine özgü yumrulu" argonautaları: "Bu sevimli yumuşakçalar hareket etmelerini sağlayan bir boru sayesinde, içlerine çektikleri suyu bu borudan dışarı atarak geri geri ilerliyorlardı. Sekiz dokungaçlarından, uzamış ve incelmiş olan altısı suyun üzerinde yüzüyor, palet biçimindeki diğer ikisi ise, hafif bir yelken benzeri, rügara karşı gerili duruyordu. Cuvier'in çok doğru olarak zarif bir kayığa benzettiği sarmal biçimli ve kıvrımlı kabuklarını tümüyle görebiliyordum. Bu kabuklar gerçek birer kayığı andırıyor, kabuğu salgılayan yumuşakçayı, hayvan işe hiç karıştırmadan taşıyordu."

* Jules Verne, Denizler Altında Yirmi Bİn Fersah, 2. Cilt, 4. Baskı, İstanbul/ Şubat 2010
İthaki 2003, Çec. Mehveş Sorkun, sayfa 22

Aynı zamanda Yine Jules Verne'nin yazdığına göre, eski Yunanlı ve Romalıların görüşüne göre, karşısına çıkan kişiye iyi şans getiren sevimli bir hayvanmış. Ve Aristoteles, Athenaios, Plinius ve Oppianos bu hayvanın zevkleri üzerine çalışmışlar.

Bir de Argonaut denince, Altın Postlu Koç olayı karşınıza çıkıyor onu da alın burdan Buyrun

illüstrasyon şurdan

0 comments: